Martin Hindorff

Segling

Både under sin tid som olympisk klass och senare har 6-metersklassen varit en källa för svenska framgångar. Nyköpingsfödde Martin Hindorff är ett namn som under två decennier spelade en viktig roll i den blågula OS-satsningen i klassen.

Hindorff var besättningsman på fyra båtar och kom att ta hem tre medaljer. Vinst blev det i första försöket när mästerstyrmannen Tore Holm tog ”Bissbi” och besättningsmännen Hindorff, Olle Åkerlund och Åke Bergqvist över Atlanten och ända till Stilla Havets strand. Där, i vatten utanför Los Angeles, var ”Bissbi” helt överlägsen och vann samtliga sex seglingar. Bara tre båtar fanns i startfältet. Förutom ”Bissbi”, USA:s ”Gallant” (silver) och Canadas ”Caprice” (brons).
Betydligt tuffare var konkurrensen fyra år senare. På Kielfjorden fanns tolv yachter redo. Nybyggda ”May Be IV”, med redaren Sven Salén vid rodret, var en av tre båtar i guldstriden inför sista racet. Där blev det dock bara en sjätteplats och ”May Be” fick nöja sig med brons.
Martin Hindorffs sista OS-medalj blev ett brons 1948. Precis som 1932 var det med Tore Holm som rorsman. ”Ali Baba II” började bra med en plats bland de tre första i fyra av de fem första seglingarna. Sen tillstötte problem med riggen och båten råkade också ut för en diskvalifikation. Martin Hindorff förblev i Stockholm och avled där.
KÄLLA: Olympiaboken

• Förening/klubb: KSSS, Stockholm